Hoeveel zand moet er onder tuinbestrating

Onder bestrating voor je tuin moet minstens 10 cm zand liggen. Bij een minder stevige ondergrond, zoals bijvoorbeeld veengrond, adviseren we om 20 cm aan te houden.
Opritten en parkeerplaatsen worden in de regel zwaarder belast, houd hier daarom 25 cm aan. Je zorgt voor een extra stevige ondergrond door in plaats van zand 15 cm gebroken puin aan te brengen met daaroverheen een laag van 10 cm zand.
Omdat zand inklinkt heb je ongeveer 30% meer nodig dan de daadwerkelijke inhoud. Je kunt de benodigde hoeveelheid zand als volgt berekenen:
breedte x lengte x hoogte x 1.3 = [de benodigde hoeveelheid] .

Drainage van de tuin: wat is de beste aanpak?

Laat je terras 1 à 2 cm per meter aflopen naar de plaats waar je het regenwater heen wil geleiden. Als het straatwerk iets hoger ligt dan de borders, zal het teveel aan water gemakkelijk in de bodem verdwijnen.
Heb je een tuin met erg zware grond of is er sprake van extra wateroverlast, laat dan een drainage-systeem aanleggen, dit zorgt ervoor dat je tuingrond (bodem) droog komt te liggen en het hemelwater en grondwater makkelijk kunnen worden afgevoerd.

Kan ik ook zelf tegels leggen of moet ik iemand inhuren?

Bestraten is een vak apart. Zelf je tuintegels leggen is dan ook een uitdagende klus, die je niet moet onderschatten. Bereid je dus goed voor, als je zelf aan de slag wil met bestraten. Elke steensoort, ondergrond en maatvoering vraagt om een specifieke werkwijze. Fouten bij de aanleg kan negatieve gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de afwatering of de duurzaamheid van je terras en / of tegels. Besluit je om je tuintegels zelf te leggen, dan kun je bij besteding van minimaal 500 euro, een tegelknipmachine en een trilplaat van ons lenen. Is je besteding lager dan 500 euro, dan vragen we hiervoor een vergoeding.
Ben je niet zeker van je zaak? Schakel dan een professionele stratenmaker in. Overweeg je om zelf aan de slag te gaan, download dan hier het Stappenplan voor het aanleggen van sierbestrating.

Bezorgen jullie de stenen en zand bij mij thuis?

De sierbestrating die je bij ons besteld hebt, kunnen wij tegen een voordelig tarief bij jou thuis afleveren. Dat doen we met ons eigen transport, en meestal (afhankelijk van de leverbaarheid) binnen 1 week nadat je de bestelling geplaatst hebt. We spreken een dag / dagdeel van aflevering af. Betaling vindt plaats bij aflevering of voorafgaand aan de aflevering. Wil je de materialen graag zelf vervoeren, dan kun je gratis gebruikmaken van één van onze aanhangwagens.

Hoeveel stenen moet ik bestellen?

Wanneer je een terras gaat aanleggen, is het belangrijk dat je terrastegels met het juiste formaat bestelt. Ook is het aan te raden om alle tegels in één keer te bestellen, zo voorkom je kleurverschillen. Houd ook altijd rekening met een snijverlies van gemiddeld 5%. Bestel daarom altijd net iets meer tegels dan je nodig hebt. In sommige gevallen moet je rekening houden met wat meer snijverlies, bijvoorbeeld wanneer je gebruikmaakt van 100×100 cm tegels en het knippen onvoordelig uitpakt. Wij adviseren je daar graag bij!

Zit er garantie op de sierbestrating?
Wanneer er iets niet klopt bij de levering, er stenen beschadigd zijn, de verkeerde stenen geleverd zijn of wanneer er ongewenste kleurverschillen in de partij zitten, dan ontvang je van ons een nieuwe partij stenen. Wij vragen je in dat geval om ons een foto van de betreffende materialen te sturen. Mochten foto’s geen duidelijkheid geven, dan komen wij bij je langs om te kijken wat er aan de hand is.
We adviseren je om de geleverde stenen bij aflevering goed te inspecteren en te controleren. Eenmaal verwerkt beschouwen wij de stenen namelijk als geaccepteerd. In het geval je na verwerking van de materialen klachten hebt, die bij levering redelijkerwijs niet zichtbaar of controleerbaar waren, dan kun je uiteraard contact met ons opnemen. Wij zoeken dan samen met jou naar een oplossing.
Hoe krijg ik groene aanslag van mijn siertegels af?

Schrobben met heet water met een minimaal scheutje natuurzeep is een optie om groene aanslag te verwijderen. Bij hardnekkige groene aanslag kun je stomend water aanbrengen op de tegels (met een temperatuur tussen 65 en 70 graden Celsius). Na een paar dagen kun je de afgestorven algen eenvoudig afnemen.
Eenvoudiger en sneller is om een groenverwijderaar te gebruiken, wij adviseren Varistone Green Ex, een zeer krachtige alg – en groenverwijderaar op biologische basis ((bij ons verkrijgbaar). Algen en mos kunnen na behandeling geen voeding meer opnemen en sterven af. Het middel heeft bovendien een preventieve werking.
Het gebruik van een hogedrukspuit raden we af: het onder hoge druk gespoten water veroorzaakt corrosie en porositeit en kan je bestrating flink beschadigen. Gebruik ook geen zuurhoudende reinigingsmiddelen, het zuur tast het oppervlak van de bestrating aan en veroorzaakt versneld kleurverlies.

Waarvoor dienen opsluitbanden?

Opsluitbanden zijn belangrijk voor het behoud en de stabiliteit van je terras en zorgen ervoor dat het zand niet weg kan spoelen. Opsluitbanden zijn er in verschillende hoogtes, diktes en kleuren. Je kunt de banden aan het zicht onttrekken door ze ongeveer 1 cm lager te plaatsen dan de bestrating. Je kunt ook kiezen voor wat hogere opsluitbanden, daarmee kun je iets verhoogde borders creëren.

Kan ik bestratingsgereedschap bij jullie lenen?

Het is mogelijk om een trilplaat en een steenknipmachine van ons te gebruiken. Bij een besteding van minimaal 500 euro is dit kosteloos. Is je besteding lager dan 500 euro, dan vragen we hiervoor een vergoeding. Een aanhangwagen kun je kosteloos van ons lenen. Wil je bestratingsgereedschap en / of één van onze aanhangwagens gebruiken? Reserveer deze dan even telefonisch.