Stappenplan sierbestrating

Zelf aan de slag met het aanleggen van sierbestrating voor je terras of tuinpad? Bereid je dan goed voor! Met dit stappenplan helpen we jou op weg.

Let op: voor het leggen van keramische tegels is een andere aanpak nodig. Hier lees je daar meer over.

Stap 1
Meet je tuin op en teken je nieuwe terras en tuinpaden op schaal uit. Houd hierbij rekening met de afmetingen van je tegels en je bestratingsverband. Hiermee voorkom je dat je straks te veel zaagwerk hebt.

Stap 2
Graaf de grond waar je de bestrating op gaat leggen ongeveer 15 tot 20 cm diep af.

Stap 3
Breng hierop een laag geel zand (ophoogzand) aan van minimaal 10 cm dik en strijk het zand glad met een lange lat. Een laag geel zand zorgt voor een stevige fundering. Je wil natuurlijk niet dat je bestrating binnen de kortste keren schots en scheef ligt.

Stap 4
Breng een lichte helling van 1 cm per meter aan zodat regenwater kan weglopen. In sommige gevallen is het aan te raden om met stabi-king (stabilisatiecement) een stevige basis aan te leggen. Dat is afhankelijk van de situatie en de omvang van de bestrating.

Stap 5
Zet nu de kantopsluiting neer op de grenzen van je terras of tuinpad: binnen deze ga je aan de slag. De kantopsluiting zorgt er ook voor dat de tegels weinig bewegingsvrijheid hebben.

Stap 6
Leg de tegels op het vlakke zandbed en tik deze met een rubberen hamer in het gele zand.

Stap 7
Zorg voor wat ruimte tussen de tegels, die extra ruimte heb je nodig omdat tegels uitzetten en krimpen bij verschillende weersomstandigheden. De hoeveelheid ruimte is afhankelijk van de omvang en de dikte van de tegels. Bij grote en / of dikkere tegels heb je doorgaans meer ruimte tussen de tegels nodig dan bij kleinere en / of dunnere.

Klaar met het aanleggen van de bestrating?
Strooi er dan een paar flinke scheppen voegzand overheen en verdeel het met een bezem. Dit zorgt voor een optimale ‘vulling’ tussen de tegels. Het overgebleven zand vindt de komende dagen vanzelf een plekje tussen de tegels.

Het aanleggen van sierbestrating is maatwerk: geen steen is hetzelfde. Vraag ons gerust om advies, wij helpen je graag!

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag:
08.30 - 12.00 & 13.00 - 17.45 uur 

Zaterdag 08.30 -12.00 & 13.00 - 16.00 uur

Telefonisch bereikbaar Ma-vrij 09.00-12.00 & 13.00-17.00 uur

Zaterdag 09.00-12.00 & 13.00-16.00 uur

 

 

Contactgegevens
Boonstra steenhandel en bestrating
Rijksstraatweg 63
9257 DS Noardburgum
0511 475 170
Mail ons

Meer weten