Keramische tegels: tips en adviezen

Keramische tegels zijn gebakken uit natuurlijke klei, op extreem hoge temperaturen. Hierdoor ontstaat een constant en kwalitatief hoogwaardig product. Keramische terrastegels zijn niet alleen geschikt voor binnengebruik, maar ook voor buiten. Keramische terrastegels zijn erg populair en daar zijn genoeg redenen voor.

De voordelen van keramische terrastegels op een rijtje:

  • De tegels zijn kleurvast.
  • Keramische tegels hebben een lange levensduur.
  • Keramische buitentegels krassen niet; ze zijn slijtvast.
  • De tegels zijn maatvast, dankzij verfijnde technieken.
  • De tegels zijn 97% waterafstotend, hierdoor trekt er nagenoeg geen vocht doorheen.
  • Tegels worden nagenoeg niet glad door een verfijnde antisliplaag.
  • De tegels zijn vorstbestendig.
  • Er trekken geen vlekken in keramische tegels.
  • Weinig problemen met groene aanslag.
  • Makkelijk schoon te maken.
  • Verkrijgbaar in diverse maatvoeringen.

In sommige gevallen kun je dezelfde keramiektegels zowel binnen als buiten gebruiken.
Nadelen van keramische tegels:

  • Nadeel van keramische tegels is dat ze, juist door de waterafstotende werking, bij opvriezing snel glad kunnen worden.

Hoe dik moet een keramische tegel zijn?
Keramische tegels zijn er in zeer verschillende maatvoeringen, deze variëren van 1 tot 4 centimeter. Een dunnere tegel is natuurlijk een stuk lichter en makkelijker in vervoer en verwerking. Maar een dunne tegel is ook kwetsbaarder en vraagt om een andere aanpak bij het verwerken en leggen.

Legadvies keramische tegels:
Het leggen van keramische terrastegels vraagt een andere aanpak dan het leggen van beton- of natuurtegels. Het legadvies voor keramische tegels is daarnaast afhankelijk van de dikte van de tegel:

Keramische terrastegel 2 cm dikte – legadvies:
Keramische tegels verwerk je op een ondergrond van monokorn. Meng hiervoor monokorn kwartsgrind met het Tubag Bindmiddel in een verhouding 5 op 1. Hiervoor heb je een machine nodig. Maak altijd kleine hoeveelheden aan, en verdeel deze op de plaats waar je de bestrating of de tegels direct gaat verwerken. Pas als deze hoeveelheid is verwerkt, maak je weer nieuwe monokorn aan. Breng monokorn aan in een laagdikte van 5 tot 8 centimeter. Zet de rug van de keramische tegels in de lijm en plaats deze op de monokornlaag, als deze nog niet geheel uitgehard is. Wil je een extra stabiele ondergrond creëren? Dan kun je als basis een puinbaan van 10 tot 15 centimeter aanleggen.

Keramische terrastegel 3 cm en 3 + 1 cm dikte – legadvies:
Keramische terrastegels van 3 cm en 3 + 1 cm dikte hebben een speciale onderlaag van beton. Het voordeel van deze keramische tuintegels is dat je ze op een bed van straatzand of gestabiliseerd zand kunt leggen. Je moet het zandbed wel goed aftrillen en door het bovenste laagje een beetje stabi-king (stabilisatiecement) mengen.

Welke voegmortel heb ik nodig?
Werk de tegels af met een voeg van 3 tot 5 millimeter, hiervoor gebruik je voegmortel. Voegmortel is zeer fijn inveegzand dat gebruikt wordt voor het voegen van terras, bestrating, sierbestrating en opritten. De ronde korrel zorgt ervoor dat water makkelijk kan wegstromen, maar ontneemt onkruid de kans om te groeien. Voegmiddel Varistone LM Aqua is een geschikte voegmortel voor de verwerking van keramische tegels.

Keramische voegtegels snijden:
De meeste keramische tegels zijn – met de juiste snijtechnieken – gemakkelijk te snijden. Let op dat je hiervoor het diamantzaagblad gebruikt dat geschikt is voor keramische tegels.

Keramische voegtegels schoonmaken?
Keramische tegels worden op zeer hoge temperatuur geproduceerd waardoor de poriën zijn dichtgebrand en er een harde en compacte massa ontstaat. Hierdoor zijn keramische tuintegels goed bestand tegen vocht en vervuiling: vuil dringt zeer moeilijk door in de tegel. Vuil kan zich wel aan de oppervlakte hechten: dit kun je verwijderen met een hiervoor bestemd reinigingsmiddel. Dweil hierna de tegels met warm water met daarin een flinke scheut natuurzeep. Hierdoor verbeteren kleur en glas en voorkom je dat er een vettige laag achterblijft. Zo krijgt groene aanslag minder kans om zich te hechten.

Wil je weten welke keramische tegel in jouw tuin past?
Neem gerust contact met ons op of kom langs en laat je inspireren door de verschillende mogelijkheden in onze showtuinen. We helpen je graag!

Openingstijden 

Maandag t/m vrijdag:
08.30 - 12.00 & 13.00 - 17.45 uur 

Zaterdag 08.30 -12.00 & 13.00 - 16.00 uur

Telefonisch bereikbaar Ma-vrij 09.00-12.00 & 13.00-17.00 uur

Zaterdag 09.00-12.00 & 13.00-16.00 uur

 

 

Contactgegevens
Boonstra steenhandel en bestrating
Rijksstraatweg 63
9257 DS Noardburgum
0511 475 170
Mail ons

Meer weten